HTML

Chile

Elköltöztünk Európából.

Friss topikok

A világ legmagasabban fekvő tava a Chungará tó, mely a tengerszint felett 4570 méterre található. Smaragd színű vizében egyebek között kacsákat, libákat és flamingókat tenyésztenek.

A világ legszárazabb vidéke a Chile északi részén elterülő Atacama-sivatag. Évek telnek el egy csepp eső nélkül. Mégis, amikor a Csendes-óceánban időnként felbukkanó, és időjárási rendellenességeket okozó El Niño áramlat feltűnik, ilyenkor lép fel a „virágzó sivatag” jelensége. A sivár földben rejtőző magok és gumók kihajtanak, és gyönyörű lilás színű virágszőnyeg lepi el a végeláthatatlan pusztaságot.

A Föld legmagasabban fekvő, állandóan aktív vulkánja a Guayatire, az északi Arica város közelében található, 6064 méteres magasságban a tengerszint felett.

Az ország legmélyebb pontja, a csendes-óceáni Atacama-árok 7800 méter mély, a legmagasabb pontja az Ojos del Salado csúcs az Andokban. A szintkülönbség a két pont között több mint 14 ezer méter, noha csupán 300 kilométerre vannak egymástól.

Chilében van az a terület, ahol az Andokban élő valamennyi tevefaj együtt megtalálható: a guanaco, a vicuña, az alpaca és a llama.

Chilében található a világon ismert rézlelőhelyek egynegyede. Más ásványokban is igen gazdag, kincsei között van vas, molibdén, ezüst, arany, jód, lítium és más ásványok. Chilei különlegesség a lazúrkő, vagy lapis lazuli féldrágakő, amely a világon másutt csak Afganisztánban és Szibériában található.

Az Atacama sivatag több mint 10 ezer éves emberi leleteket őriz, melyek a száraz éghajlatnak köszönhetően maradtak fenn. Az azapai San Miguel múzeumban található múmiák becslések szerint az i.e. 8-ik évezredből maradtak fenn. Összehasonlításul: az egyiptomi Tutankhamon fáraó múmiája 3000 éves.

Az ország középső részét övező természetes határoknak köszönhetően Chile a világ egyetlen országa, mely mentes a filoxérától, a szőlő gyökereit pusztító vésztől. Ennek köszönhetően a chilei szőlőültetvények olyan ritkaságnak számítanak, hogy a Világörökség részének nyilvánították őket.

Címkék: chile filoxéra réz atacama andok chungará guayatire arica guanaco vicuna alpaca llama lazúrkő azapa

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chile.blog.hu/api/trackback/id/tr7231528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeToXXX 2010.12.23. 15:35:52

majd lecsekkolom ha arra járok :)
süti beállítások módosítása