HTML

Chile

Elköltöztünk Európából.

Friss topikok

 Holnap reggel korán Talca városba utazom. A busz oda-vissza 12 ezer peso (5 ezer HUF). Harmadannyiba kerül, mint egy hónappal a földrengés után. Akkor a Pán-amerikai autóút tele volt hasadásokkal, és egy gyönyörű régi híd, pont Talca előtt, beomlott. A kocsik csak kerülővel tudtak közlekedni. Némelyik buszvállalat egészen képtelenül megemelte az árait. Azután a tiltakozás hatására visszakoztak.

Vina del Mar-ból közvetlen járat van, amely fél órát ácsorog Santiagoban. Ez jó, mert a bőrönd a buszban marad, el tudok menni ahova kell, veszek olvasnivalót, kávézom egyet. A santiagoi buszpályaudvar hatalmas, olyan, mint egy repülőtér, még terminálból is kettő van. Az egyik a két megavállalaté, a Turbus és a Condorbus osztozik rajta. A másik terminál gyalog öt perc, onnan megy és érkezik az összes többi vállalat kocsija.

Amióta visszafejlesztették a vasúti közlekedést (ennek majd utánanézek pontosan, hogyan és miért), a busz a fő közlekedési eszköz. A legészakibb város, Arica, és a legdélibb, Punta Arenas egyaránt körülbelül kétezer kilométerre van a fővárostól. 

Az átlagos távolsági buszon is repülőgépülések vannak. A modernebb járművek légkondicionáltak. A legtöbb buszon a sofőrfülke fölött televízió, rendszerint régi filmeket adnak. Egy kijelzőn folyamatosan fut az információ a jármű sebességéről, a külső hőmérsékletről, és arról, hogy hány órája vezet megállás nélkül a sofőr. Öt óránként kötelező megállnia és pihenni. Az éjszakai járatokon két sofőr is van.

Hosszabb utakra érdemes este indulni. A "semi-cama" ülés félig hátradönthető, és lábtartó tartozik hozzá. Valamivel drágább a fekhellyé alakítható ülés, amelyen egész kényelmesen lehet aludni, és hajnalban forró reggelivel ébreszt az utaskísérő.

Talca nincs messze, délután kettőre már oda is érek. Hogy onnantól mi lesz, nem tudom. Azért megyek, hogy helyszíneket keressek a projekthez, befogadó iskolákat. Csütörtökön délután indulok vissza.

Kinyomtattam hat példányban a projektet, beraktam dossziékba a névjegyemmel együtt. Majd meglátjuk, mi lesz. Talcában 24 iskola sérült meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chile.blog.hu/api/trackback/id/tr602097029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása