HTML

Chile

Elköltöztünk Európából.

Friss topikok

Negy honapig tarto targyalassorozatot kovetoen a Moneda palotaban Bachelet elnok, Jasna Provoste oktatasi miniszter, valamint a parlamenti partok vezetoi megallapodast irtak ala az oktatasi rendszer megreformalasarol. Az El Mercurio mai riportja beszamol arrol, hogy a miniszterek es partvezetok kezenfogva korbealltak es elenekeltek a himnuszt, mikozben egyesek konnyeztek a meghatottsagtol.

A reformot megeloztek a kozepiskolasok 2006-os megmozdulasai, melyek "pingvinlazadas" neven kerultek be a tortenelembe. A jelenlegi chilei oktatasi rendszer teljesen kiteszi az iskolakat a piaci folyamatoknak. Az iskolavalasztas teljesen szabad, ez pedig sulyos szegregaciot idez elo mar az altalanos iskolaban. Emiatt a chilei iskolasok atlagteljesitmenye a nemzetkozi tesztekben a legrosszabbak kozt van.

Errol bovebbet itt:

http://chilerol.wordpress.com/2007/10/19/a-nagy-pingvinlazadas-i-elmult-a-lapitas-kora/

A megallapodas tobbek kozott tartalmazza, hogy a kotelezo oktatas 6+6 - os rendszerben fog folyni, a hat osztalyos alapiskolat hat osztalyos kozepiskolai kepzes koveti.

Az oktatas tartalmanak szinvonalarol es a szinvonal  biztositasarol harom intezmeny fog gondoskodni. A profiterdekeltsegu intezmenyekkel szemben a magankezdemenyezeseket preferaljak. Szabalyozni fogjak a felveteli eljarasokat.

A Kongresszusban vita varhato, mert a kormanyparti kepviselok egy resze nem ert egyet a megallapodas egyes reszeivel.

Holnap folytatom a reszletekkel.

Az El Mercurio kommentarja:
http://blogs.elmercurio.com/editorial/2007/11/15/tareas-pendientes-en-educacion.asp

Címkék: chile oktatasi rendszer oktatasi reform partkozi megallapodas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chile.blog.hu/api/trackback/id/tr34229521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása