HTML

Chile

Elköltöztünk Európából.

Friss topikok

 Március végén még nyolcszázezer (800.000) gyerek nem járt iskolába, mert az iskola összedőlt.

Az új kormány eredetileg békés és önfeledt adócsökkentésekre, az állami bányák privatizálására készült. A választási kampány zenés-táncos rendezvényein Pinera akkor még csak jelölt vidáman szaladgált fel- s alá az esztrádszínpadokon tévés személyiségek (v.ö. Mónika és Joshi Barat) társaságában.

Tíz nappal a beiktatás előtt minden (de legalábbis sokminden) összedőlt. Egy ekkora katasztrófa után próbáljon valaki nem baloldali lenni: százezrek az utcán vagy sátorban, az infrastruktúra egy része a földön hever, a pánamerikai autópályát nem lehet használni, csaknem ötszáz iskola azonnali javításra szorul, és sokat fel sem lehet újítani.

Joaquín Lavín, az új oktatási miniszter, akinek tervei között még több iskola privatizálása szerepelt, most megkapta a leckét. Az ő feladata volt a leglátványosabb, és a legkönnyebben számonkérhető. Azt ígérte, hogy április 30-ára minden gyerek iskolába fog járni. Ha nem ez történne, ezek a gyerekek egy évet veszítenének.

Lavín mindent bevetett, nyilván az Opus Dei-s kapcsolatait is (ugyanis közismert, hogy az Opus külsős szerzetesei közé tartozik, családjával lakik, de betartja a napirendet és a szombati önkorbácsolást). Ez a világi rend egyike azon keveseknek, amelyek nem kötődnek földrajzi helyhez. Tagjait az elitből toborozza, gazdasági ereje közmondásos. A magániskola-projektjük az egyházi oktatás terjesztését célozza.

A feladatot megoldotta Lavín, gratula. A gyerekek iskolába járnak, bár ezek az osztálytermek nem szokványosak. A csendőrségi épületek előcsarnokai, megmaradt kultúrházak termei, és más iskolák helyiségei, melyeken az épen maradt és az összedőlt intézmény osztozik, rövidített óraszámban.

A chilei iskolarendszer, amióta Pinochet önkormányzati kézbe adta az állami iskolákat, permanens válságban van. Ki tudja, lehet, hogy ez a katasztrófa fogja kibillenteni a holtpontról...

A középiskolások 2006-os lázadásáról itt lehet olvasni. Az iskolai egyenruha nyomán pingvinnek becézett gyerekek az oktatási rendszer jobbításáért lázadtak hónapokon át.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chile.blog.hu/api/trackback/id/tr202073099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása