HTML

Chile

Elköltöztünk Európából.

Friss topikok

Tegnap algaporkoltet foztem.

Rendes porkoltalap, valamennyi gulyaskrem, csak ovatosan, nem sokat hoztam magammal, hagyma, fokhagyma, paprika boven, amennyi a csovon kifer: irtozatos halszaga-kikotoszaga van az alganak, amit egyebkent konyhakeszen, megmosva, centis darabokra vagva arulnak a szupermarketban. Rengeteg benne a jod, meg a mikroelemek, ezert szeretnem felvenni az etrendunkbe, az otthoni elelmiszerekben keves a jod.

Az algakkal foglalkozo tudomany neve fikologia, amint az iment megtudtam a Wikipediabol. Az aztatas utani allaga alapjan nem alaptalanul.

Az algakat, nana, a regi gorogok es a kinaiak is felhasznaltak. Az en algam a cochayuyo (ejtsd: kocsajujo), azaz Chondrochantus chamissoi, a Csendes-ocean deli regiojaban honos. Nem tevesztendo ossze a chachiyuyo-val (csacsijujo), az Antarktisz-kozeli vizekben elo Durvillaea antarctica-val. Egyebkent mindegy is, hiszen az osszes alga tele van flavonoidokkal, amelyek vedenek a szabad gyokoktol, meregtelenitenek, javitjak a verkeringest (kvercetin), az erfalak torekenyseget csokkentik (hesperidin), javitjak a majfunkciot hepatitis eseten (silimarin), es meg egy sor mas jo hatasuk van. 

Andras tegnap beaztatta az algat. Jo sok vizet magaba szivott reggelre az anyag. Miutan megparolodott a hagyma, nekialltam kicsavarni a vizet az algabol, meglepetesemre olyan sikos volt, mint a szappan, es gyorsan utana kellett tolteni vizet, nehogy leegjen. Rengeteg paprikat felvett, es hamar megfott. A szaga hala istennek, turhetobb lett, a fokhagyma elnyomta. Elbirt volna meg tobb hagymat es fuszert, de a csalad vegul ugy itelte meg, hogy feljavitva elfogadhato darabja lesz etrendunknek. Olyan, mint egy halszagu pacalporkolt. 

Címkék: chile alga taplalkozas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chile.blog.hu/api/trackback/id/tr94228397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása