HTML

Chile

Elköltöztünk Európából.

Friss topikok

A múlt héten felrepültek az első sárkányok. Itt a tavasz, jön szeptember 18, a Függetlenség Napja.

Igaz, az apró papírsárkányok egyike sem volt piros-fehér-kék nemzeti színű papírból, és nem is volt sok idő a reptetésre, mert megjött az eső. Harminc óra hosszat áztatta az óceán partvidékét, és a Parti Hegyláncot. A Marga-Marga medre megtelt sárga lével. Idén egy kocsit sem sodort el, idejében kivitték a tulajdonosok őket a környező utcákba. Szombaton a mederből a partmenti keskeny utcára települtek ki a hetivásár árusai, már, amelyik nem engedélyezett magának szünnapot.

Azután kisütött a nap, de nem melegített, és tegnap megint eleredt az eső. Ma reggel fényes napsütésre ébredtünk. A Sporting kopott gyepe zölden szikrázik, a Fricke köz apró kertjeiben kivirágoztak a liliomok. A hegyoldalakon és az utak mentén virít a kaliforniai mák. Ez a tavasz biztos jele.

Az aromo-fák már hetek óta virulnak, édes illatuk betölti az utcákat. Bár a mi akácunk rokonai, sárgák, nem fehérek. A kaliforniai mák is vörös-narancs színű. Nem őshonos, a múlt század-eleji vasútépítések idején került be magja az országba, az Észak-Amerikából importált talpfák réseiben. Szeptemberre majd szőnyeggel teríti be a Valparaíso-Santiago autópálya szélét. Gyönyörű.

Kezdődik a készülődés szeptember 18-ra, szervezik a grillpartikat, és az utcai fehérneműárusoknál a meleg alsónemű mellett már virágos-fodros népviseletet árulnak kislányoknak, és nemzetiszín pántlikás sombrerokat kisfiúknak. Ebben ropják majd a cueca-t, a nemzeti táncot.

Bankban jártam ma. Marcia asszony, az én ügyintézőm, aki barátnőként viselkedik velem (mással is egyébként), puszival üdvözöl, kávéval kínál, azt mondja, miközben valami űrlapot töltöget: augusztus 20. van ma! Államalapítónk születésnapja!

Hogy micsoda? Igen. Bernardo O'Higgins Riquelme (1778 - 1842), Chile Alapító Atyáinak egyikének születésnapját ma ünneplik.

Az alábbi festmény O'Higgins-et ábrázolja a rancaguai csatában, miközben hősiesen harcol a spanyol Armada csapatai ellen, a függetlenségi háborúban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chile.blog.hu/api/trackback/id/tr101326638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása